چرا یک زن شوهر خودش را به قتل میرساند؟ این شاید کلیدیترین موضوع کتاب «چنین گذشت بر من» باشد. کتاب the dry heart با ترجمه «چنین گذشت بر من» به فارسی و برگردان حسین افشار، نوشته ناتالیا گینزبورگ، نویسندهی درونگرای ایتالیایی است. نویسنده قرن بیستمی خالق آثاری چون «فضیلتهای ناچیز»، «الفبای خانواده»، «دیروزهای ما»، «شهر و خانه»، «شوهر من»، «نجواهای شبانه» و «میکله عزیز». ناتالیا گینزبورگ با نام اصلی لوی گینزبورگ در پالرمو به دنیا آمده و بیشتر سالهای زندگیاش را در شهر تورین گذرانده است. زندگی کاری این نویسنده ابتدا با شعر و ادبیات آغاز شده و با آن نیز پایان مییابد. گینزبورگ از کودکی دست به قلم بوده، وارد دانشکده ادبیات شد اما به دلایلی آن را نیمهکاره رها کرد. در جوانی با روزنامهنگاری بهشدت ضد فاشیسم ازدواج کرد که اثرات اعتقاداتش در آثار ناتالیا پیداست. شاید بتوان گفت گینزبورگ یکی از بهترین رمان کوتاه (نوولت)نویسهای معاصر است؛ نویسندهی روابط انسانی. این نویسنده زن ایتالیایی با نوشتاری زنانه، طناز و انسانی، ساختار و بنیان خانواده را به زیبایی کالبدشکافی کرده و در نهایت شما را با تعدادی سوال و حفره خالی در ذهن رها میکند تا به جواب مناسب برسید. بیشتر آثار گینزبورگ به تحولات سیاسی اجتماعی جامعه ایتالیا در طول دوران جنگ جهانی دوم اشاره دارد. جنگ بر زیست جهان این نویسنده اثرات کتمانناپذیری داشته که عواقب آن در آثارش بهخوبی پیداست. شاید «نجواهای شبانه» بهترین اثری باشد که این تاثیرپذیریها را بهخوبی نشان میدهد.
کتاب «چنین گذشت بر من» شروعی ناگهانی و شوکهکننده دارد: «به او گفتم حقیقت را به من بگو، گفت کدام حقیقت و با عجله چیزی روی دفترچه یادداشتش رسم کرد و به من هم نشانش داد» در ادامه، تنها در دو سطر پایینتر، وقتی که کاراکتر اصلی نقاشی همسرش را میبیند، میخوانیم «به چشمانش شلیک کردم». این کتاب، نه کتابی معمایی و رازآلود است و نه میخواهد با افکندن گره در جای جای پلات و داستان ذهن شما را به واکاوی و حل مساله وادار کند. کتابی است سرراست که موضوعش را در همان سطرهای آغازین میگوید و در ادامه شما را با زنی آشنا میکند که اگر چه با بقیه متفاوت است، در نهان احساساتی در طول زندگیاش تجربه میکند که برای هیچکدام ما چه زن و چه مرد ناآشنا نیست.
کتاب سرشار است از جملاتی که شما را وادار می کند دست به مداد یا گوشی تان ببرد تا زیرشان خط بکشید یا جایی یادداشتشان کنید. جملاتی که شما را وادار میکند لحظهای دست از خواندن بکشید و مکث کنید. قرار نیست اتفاقی بیفتد که ندانید یا نتوانید حدس بزنید. داستانی تکراری شاید از روزمره بسیاری از زنان و مردان. داستان نثری تلخ، زنانه و توصیفگر دارد. طنز پنهان موجود در داستان شما را به قدری درگیر میکند که ممکن است به خودتان بیایید و ببینید به دخترخاله عجیب غریب کاراکتر اصلی میخندید در صورتی که چیزی برای خندیدن وجود ندارد. داستان زوایای پنهان قصهگویی نداشته و تقریبا تمام سوالات ذهنی شما را پاسخ میدهد و شما را همراه با شخصیت در لحظه اکنون نگه میدارد. شما همراه شخصیت که هرگز نامش را فاش نمی کند به ملاقات معشوقه همسرش میروید و یکباره از رنج خلاص میشوید. کتاب بعد از بازگویی داستانی جذاب و تلخ در ۱۰۰ صفحه، با بازگشت به ابتدای داستان پایان مییابد در حالی که برای شما به زیبایی عشق، زندگی مشترک، خیانت، روابط زن و مرد و حتی عقده پدر و مادر و دیگر مسایل روانشناسی را با زبانی بسیار ساده تصویر میکند. کتاب «چنین گذشت بر من» توسط نشر دیگر در ایران به چاپ رسیده است.
مطالب دیگری درباره همین نویسنده:
نظرات: بدون پاسخ